Links

Zwollenaar (94) helpt oude van dagen

Geschreven door: door Sander Wageman. op Vrijdag 09 April 2010 22:55, 4998 keer bekeken

ZWOLLE - Samen met zijn stalen ros trotseert de 94-jarige Geert Brettschneider uit Zwolle weer en wind om in alle uithoeken van de stad mensen bij te staan in hun worsteling met de fiscus. "Zolang alles in m'n hoofd het nog doet, heb ik niets te klagen.

Zie ook: Brettschneider Belastingadviseur van 94 jaar Het is toch geweldig dat ik dit op mijn leeftijd nog mag blijven doen."

De jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting betekent voor menigeen een daglang rondvliegende papieren, geklooi met de computer en gehannes met getallen. Het is een vervelend klusje dat elk jaar, bij voorkeur in de maand maart, toch moet gebeuren. Wie er zelf echt niet meer uitkomt, kan aankloppen bij de vakbond FNV. Die sturen dan misschien wel hun meest ervaren kracht er op uit.

"Maar ik ben slecht één van de vele vrijwilligers hoor. Laat dat duidelijk zijn. Het gaat niet om mij, maar om iedereen die meehelpt met de belastinghulp van de vakbond." In Zwolle maken zo'n duizend mensen gebruik van de speciale dienst van de FNV. Geert Brettschneider helpt zo'n vijftig oude van dagen met het invullen van de belastingaangifte. "Die mensen zijn allemaal zo rond de 83 jaar oud, jonkies vergeleken met mij natuurlijk. Maar het belastingformulier vormt wel een probleem voor ze. De ontwikkelingen gaan veel te snel", weet Brettschneider, die veertig jaar geleden als personeelsfunctionaris van de voormalige IJsselcentrale voor het eerst werd gevraagd mensen te helpen met hun belastingpapieren. "Sindsdien laat ik me elk jaar door de vakbond bijscholen. In de krant volg ik bovendien alle ontwikkelingen rond de belasting. Je bent nooit te oud om te leren. Dit jaar is er bijvoorbeeld weer van alles veranderd voor de aftrek van ziektekosten."

Tot vorig jaar was de kwieke Holtenbroeker ook instructeur voor de belastingservice van de FNV. "Tja, mijn beide ouders zaten vroeger in het onderwijs, dus dat overbrengen van kennis zit wel een beetje in de genen."

Overigens zit de agenda van de Zwolse senior barstensvol. "Ik ben actief lid van atletiekvereniging PEC en ik vertegenwoordig mijn oud-werkgever RWE, het voormalig Essent, op begrafenissen van medewerkers." Verder is de heer Brettschneider lid van de PvdA en part-time Sinterklaas. "En als bij ons de ton met groenafval vol is, breng ik die van de buren ook even weg."


Bijlagen